Jesteś tutaj:

Główna treść strony

ROK SZKOLNY 2014/2015

ZAJĘCIA KULINARNE W GRUPIE 0D

W dniu 08.05.2015r. dzieci z oddziału przedszkolnego 0d w ramach zajęć promujących zdrowe odżywianie przygotowywały sałatkę owocową. Było zdrowo, kolorowo i pysznie.















Autor notatki: p. Lucyna Szymańska


APEL Z OKAZJI DNIA ZDROWIA

„Światowy Dzień Zdrowia” Szkoła Podstawowa Nr 7 obchodziła pod hasłem „Żeby zdrowe zęby mieć, trzeba tylko chcieć”. W świat zdrowego uśmiechu wprowadzili nas bohaterowie mieszkający w „Pastusiowej Krainie”.



Trzy Pastusie: Billy, Lilly, mały Milky oraz Zębuś ze Szczotkusiem. Pastusie zwróciły uwagę dzieci na konieczność dbania o higienę jamy ustnej. Oswajały dzieci z koniecznością odwiedzania gabinetu stomatologicznego i przebiegiem wizyty u dentysty. Poruszały zagadnienia związane z profilaktyką stomatologiczną, m.in..:

  • jak prawidłowo dbać o zęby,
  • skąd się biorą zęby,
  • dlaczego należy chodzić do dentysty,
  • co należy jeść, by mieć zdrowe zęby.
Dzięki wspólnym działaniom angażującym nie tylko dzieci ale również nauczycieli i rodziców, uda nam się wykształcić w dzieciach nawyk codziennego dbania o higienę jamy ustnej. Profilaktyka jest kluczem do sukcesu w walce z próchnicą.











Autor zdjęć: p. Agnieszka Krysik, p. Janina Kuciewska


CAŁA POLSKA MYJE RĘCE - ZAJĘCIA W GRUPIE 0B

13 kwietnia dzieci z oddziału przedszkolnego 0b gościły na swych zajęciach organizatorów kampanii społecznej Cała Polska myje ręce, której celem jest zmobilizowanie Polaków do dbania o higienę rąk.



Krótka prezentacja multimedialna pokazała jak ważne jest dla naszego zdrowia mycie rąk.



Nauczyliśmy się myć ręce według wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia.





Wykonaliśmy pamiątkowe zdjęcie na dowód tego, że uczniowie z „Siódemki” w Legionowie też myją ręce.






Autor notatki: p. Iwona Ślesik


PRZYRZĄDZAMY KOKTAJL BANANOWY - ZAJĘCIA KULINARNE W ODDZIALE PRZEDSZKOLNYM 0B

Dzieci z oddziału przedszkolnego 0b przyrządzały koktajl bananowy. Było pysznie...














Autor notatki: p. Iwona Ślesik


ZAJĘCIA W RAMACH KOŁA KULINARNEGO W ŚWIETLICY SZKOLNEJ

W dniu 10.03.2015r. w ramach zajęć Koła Kulinarnego uczniowie rozmawiali o potrzebie prawidłowego mycia rąk przed każdym posiłkiem. Dowiedzieli się, jak wygląda brud pod mikroskopem, jakie zagrożenia ukryte są w kurzu oraz ćwiczyli prawidłowe mycie rąk.

























Autor notatki: p. Natalia Tomaszewicz



ZAJĘCIA W RAMACH KOŁA KULINARNEGO W ŚWIETLICY SZKOLNEJ

W dniu 17.02.2015r. w ramach zajęć Koła Kulinarnego prowadzonych w Świetlicy Szkolnej przez p. Jadwigę Suchecką, uczniowie poznali zasady zdrowego i zbilansowanego odżywiania, dowiedzieli się czym jest Piramida Zdrowego Odżywiania oraz jaki wpływ na organizm człowieka ma to co je.







Dzieci miały szansę sprawdzić zdobyte w czasie zajęć wiadomości rozwiązując wspólnie krzyżówkę oraz utrwalić kolorując Piramidę Zdrowego odżywiania.



















Autor notatki: p. Natalia Tomaszewicz



DZIELIMY SIĘ TALENTEM - LEKCJA O ZDROWYM ODŻYWIANIU W KLASIE 1D

16 stycznia w klasie 1d odbyła się niezwykła lekcja poświęcona zdrowemu odżywianiu. Zajęcia przygotowały i poprowadziły uczennice z klasy 6e: Karolina Czyż i Kasia Strzałkowska pod opieką pani Anny Ciok.



Podczas lekcji uczniowie zobaczyli prezentację o zdrowym odżywianiu, poznali witaminy i ich znaczenie w diecie oraz omówili piramidę zdrowego odżywiania.

PREZENTACJA O ZDROWYM ODŻYWIANIU

Kasia i Karolina przygotowały również zagadki, a dla najbardziej aktywnych pierwszaków dyplomy. Wszystkie dzieci otrzymały od nas również owoce.











Lekcja bardzo się podobała, jednak największą atrakcją naszych zajęć okazała się piosenka „Jagódki”, którą wszyscy ochoczo śpiewali (były 3 bisy ;-))

PIOSENKA "JAGÓDKI" W WYKONANIU DZIECI

Zajęcia podsumował wywiad z dziećmi, który po lekcji przeprowadziły Maja Augustyn oraz Julia Moczulska z klasy 6b, które prowadzą bloga przyrodniczego:

Wywiad z klasą 1D:

- Co wam się najbardziej podobało?
- PIOSENKA!! (zaczynają śpiewać)

- A oprócz piosenki?
- Owocowe nagrody.
- Mój dyplom.
- Zdjęcia i dziewczynki które opowiadały.

- A o czym mówiła piosenka?
- O jagódkach które były w lesie

- Czy od tej pory będziecie jeść warzywa i owoce?
- TAAK!!! (chórem)

- Jakie jest wasze ulubione warzywo lub owoc?
- Truskawki.
- Truskawki.
- Truskawki.

-A Inne?
- Maliny.
- Ogórek, banany, arbuz.

- Co zapamiętaliście z lekcji?
- Że trzeba dużo ćwiczyć.
- Że sport jest na dole w piramidzie żywienia.
- Żeby nie jeść samych słodyczy. (ze zrezygnowaniem)

- A które pytania konkursowe były najtrudniejsze?
- Zagadka o winogronach.
- Ta o rzodkiewkach była trudna.

- Czy chcielibyście by takie spotkania odbywały się częściej?
- TAAK!!!!

Autor notatki: p. Anna Ciok



Prelekcja dotycząca zdrowego odżywiania w klasach pierwszych i oddziałach przedszkolnych

4 grudnia ponownie odwiedziła nas przedstawicielka firmy SEBEX z Warszawy. Tym razem na spotkanie poświęcone krótkiej prelekcji nt. zdrowego odżywiania i degustacji świeżo wyciśniętych soków z jabłek i marchwi zaproszeni zostali uczniowie klas pierwszych i oddziałów przedszkolnych.

Dzieci wiedzą doskonale, że świeże soki bez dodatku barwników i konserwantów są dla nich dużo zdrowsze. Z przyjemnością próbowały tych, przygotowanych na miejscu w szkole nie odmawiając sobie dodatkowej porcji…



„Zdrowo jem, więcej wiem” - zajęcia w klasie 1d

Kolejny etap konkursu „Zdrowo jem, więcej wiem” uczniowie klasy 1d mają za sobą.





Tym razem rozmawialiśmy o tym, jakie produkty powinno zawierać zdrowe śniadanie. Każdy z uczniów przygotował na kartce swoją propozycję a potem odbyło się „Głosowanie na śniadanie”.









Zwyciężyła propozycja Mateusza. II miejsce zajęła praca Julii, a III – Seleny i Ady.









Wszystkie prace zostały złożone w jednej „Książce kucharskiej”, do której obejrzenia zachęcamy wszystkich zainteresowanych.



Od dziś już nie mamy wątpliwości, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia i to od tego, co na nie zjemy zależeć będzie przede wszystkim praca naszego mózgu. Dobre „paliwo” gwarantuje zdrowie i moc!



„Stawiam na śniadanie” - ciekawa lekcja w klasie 1f

„Stawiam na śniadanie” taki tytuł nosiła lekcja, która odbyła się w klasie 1f w dniu 08.12.2014r. Celem jej było uświadomienie dzieciom, że śniadanie jest podstawowym posiłkiem w ciągu dnia i istnieje zależność między właściwym odżywianiem, a osiąganiem sukcesów w szkole. Dzieci poznały przepisy na znakomite I i II śniadanie. Następnie zabawiły się w małych kucharzy sporządzając zdrowe kanapki.











Później nastąpiła ogólna degustacja. Ależ wszystkim smakowały własnoręcznie wykonane kanapki!








Udział klasy 1f w konkursie „Zdrowo jem, więcej wiem”



to projekt realizowany przez Fundację Banku Ochrony Środowiska w trosce o zdrowie młodego pokolenia. Projekt ma charakter ogólnopolskiej międzyszkolnej rywalizacji zespołowej. Klasa If zgłosiła swój udział w IV edycji tego projektu.



Rodzice uczniów klasy If na zebraniu 21.10 br. zostali poinformowani o warunkach konkursu, otrzymali materiały edukacyjne „Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw” i zaaprobowali uczestnictwo ich dzieci w projekcie.



Dzieci rozpoczęły realizację swoich zadań od pogłębiania wiedzy na temat wartości odżywczych warzyw i owoców. Obejrzały prezentację multimedialną „Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie”.



Odbyła się również lekcja „Poznajemy owoce”.





Po teorii przyszedł czas na praktyczne działania. Uczniowie poznawali warzywa i owoce różnymi zmysłami.











Później przygotowywali „owocowe” pomoce plastyczne służące do zgaduj-zgaduli.





Wykorzystaliśmy zajęcia komputerowe do projektowania owoców w programie Paint. A oto efekty:





Celem innej lekcji było zachęcenie do zrezygnowania ze słodkich napojów na rzecz wody i promowanie jej walorów. Korzystając z butelek plastikowych po wodzie dzieci wykonały zabawne kukiełki.



Wciągnęliśmy do naszych działań uczniów klas starszych. Dziewczynki z klasy 4f zaprezentowały dla pierwszaków inscenizację „W warzywniku”.







Kolejny etap konkursu to strefa aktywności. Po konsultacjach z rodzicami i poszukiwaniach w Internecie



dzieci planowały różne ciekawe zabawy na świeżym powietrzu,



a następnie realizowały swoje plany na przyszkolnym patio.









Następna odsłona konkursu to promocja zdrowych nawyków żywieniowych. Dzieci z rodzicami wymyślali hasła reklamowe np. „Jem warzywa i owoce mam energii na 100%”, „Wesołe warzywa i owoce jem mam humor cały dzień”, „Hej chłopaki i dziewczynki jedzcie zdrowe witaminki, fast food, cukry, czekolada murowana jest nadwaga.”... Powstały również plakaty, które ozdobiły korytarz przy sali 102. Cieszyły się one znacznym zainteresowaniem społeczności szkolnej.







Trudno było wytypować zwycięski plakat, ponieważ wszystkie były wspaniałe, ale forum dziecięce i nauczycielskie postanowiło wręczyć wyróżnienia dwóm osobom:







Przed nami jeszcze wiele wyzwań, bo to dopiero połowa zadań przeznaczonych na etap jesienny projektu. Będziemy informować o naszych dalszych poczynaniach.






Dzień Zdrowego Śniadania - Śniadanie po europejsku w świetlicy szkolnej

Śniadanie daje moc



Już po raz 3 świetlica przy Szkole Podstawowej nr 7 brała udział w projekcie „Śniadanie daje moc”, którego organizatorem jest Partnerstwo dla Zdrowia, Instytut Matki i Dziecka, patronat honorowy objęli Rzecznik Praw Dziecka, Ośrodek Rozwoju Edukacji oraz Kuratorium Oświaty w Warszawie.





Program „Śniadanie daje moc” jest kolejnym działaniem w ramach strategii Partnerstwa dla Zdrowia, które do dotychczasowych działań nakierowanych na walkę z niedożywieniem dzieci w Polsce dodaje szeroko zakrojoną edukację najmłodszych oraz angażuje rodziców i nauczycieli w kwestie prawidłowego żywienia dzieci.

7 listopada 2014r. Dzień Zdrowego Śniadania odbył się pod hasłem „Śniadanie po Europejsku”.



Nauczyciele przygotowywali wraz z dziećmi ciekawostki dotyczące żywienia w różnych krajach Europy, które były umieszczone na plakatach, uczniowie uczyli się także mówić Smacznego i śniadanie w różnych językach.















Przygotowywano także charakterystyczne potrawy wybranych krajów: Hiszpanii, Francji, Włoch, Szwecji, Czech. Był także stół z typowo polskim śniadaniem.



















Udział klasy 1d w konkursie „Zdrowo jem, więcej wiem”

Uczniowie klasy 1d przystąpili do ogólnopolskiego konkursu „Zdrowo jem, więcej wiem”.

Podczas październikowych zajęć dzieci poznały wartości odżywcze warzyw i owoców oraz ich rolę w codziennej diecie. Rozpoznawały je za pomocą różnych zmysłów, rozwiązywały zagadki z nimi związane oraz ilustrowały swoje ulubione owoce i warzywa. Na zakończenie uczniowie wykonali owocowe szaszłyki, które ze smakiem zjedli.









Kolejnym zadaniem, do jakiego przystąpiły dzieci było wykonanie plakatu zachęcającego do zrezygnowania ze słodkich napojów i słodyczy na rzecz wody, owoców, warzyw, pestek i orzechów. Wszyscy ochoczo przystąpili do pracy a jej efektem były kolorowe plakaty, które, miejmy nadzieję, zachęcą koleżanki i kolegów do zmiany nawyków żywieniowych.



W listopadzie przystąpimy do wykonania kolejnego zadania. Do zobaczenia.



Zdrowe śniadanie - prace uczniów uczęszczających do świetlicy szkolnej



Na zajęciach komputerowych w świetlicy uczniowie rysowali w programie Paint zdrowe śniadanie.

Oto najładniejsze prace:












Ciekawa lekcja w klasie 1a

Zapoznanie dzieci ze znakiem spółgłoski „j” na podstawie wyrazu „jajko” było okazją do poeksperymentowania z jajkiem, rozmowy na temat wartości odżywczych wybranych produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz racjonalnego odżywiania się.



Uczniowie z przygotowanych produktów roślinnych i jajek samodzielnie wykonywali sałatkę będącą urozmaiceniem II śniadania. Smacznego.














Zdrowo jem, więcej wiem - projekt



To projekt realizowany przez Fundację Banku Ochrony Środowiska w trosce o zdrowie młodego pokolenia. Projekt ma charakter ogólnopolskiej, międzyszkolnej rywalizacji zespołowej. Celem projektu jest wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania oraz przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych.

Klasa 2b wraz z wychowawcą, w tym roku szkolnym, podjęła się realizacji zadań związanych z projektem. Pierwszym naszym zadaniem było przeprowadzenie lekcji na temat „Dobre i złe składniki w naszym pożywieniu”.

Korzystając z kart pracy każdy uczeń zaznaczył jakie produkty spożywa najczęściej. Po zapoznaniu się z menu uczniów rozpoczęliśmy dyskusję na temat tego, co jest dla naszego zdrowia najlepsze. Zapoznaliśmy się z piramidą żywienia oraz wspólnie ustaliliśmy składniki w naszym pożywieniu najważniejsze: białko, węglowodany, tłuszcze. Dla podsumowania zdobytej wiedzy wypełniliśmy kolejną kartę pracy.



Aby nasza wiedza nie była tylko wiedzą papierkową postanowiliśmy zrobić zdrowe śniadanie i wspólnie je spożyć. Uczniowie podzielili się na grupy, które wykonywały: sałatki warzywne, sałatki owocowe, szaszłyki owocowo-warzywne oraz różne zwierzęta z owoców i warzyw.



Było dużo radości podczas wykonywania zadania, ale najważniejsze jest to co zostało w głowach uczniów – bezcenna wiedza.








Dzień bez 5 porcji warzyw, owoców i soku to dzień stracony



Dnia 15 października nauczycielka p. M. Kowalewska zorganizowała ciekawe zajęcia wg scenariusza Śniadanie daje moc - Dzień bez 5 porcji warzyw, owoców i soku to dzień stracony.

Podczas zajęć uczniowie poznawali różne warzywa i owoce, także suszone (morele, śliwki, żurawinę) oraz pestki słonecznika, dyni. Uczyli się jak przygotowywać je do spożycia oraz jakie mają znaczenie w diecie człowieka. Dzieci nazywały i klasyfikowały owoce.

Wybrani uczniowie wraz z wychowawcą odwiedzili sklep, gdzie zakupili grupie świetlicowej owocowe dary jesieni, które później degustowali.














Zdrowy tydzień w oddziale przedszkolnym 0b


Witaminki, witaminki dla chłopca i dziewczynki!

W drugim tygodniu października dzieci z oddziału przedszkolnego 0b pochłonął świat zdrowej żywności. Kwaśny smak cytryny i ostra papryka nie jest już nam obca.



Z wyciętymi z papieru pieniążkami jesteśmy gotowi do zakupu smakołyków z klasowego straganu.



Świeże warzywa na kanapce zrobionej własnoręcznie smakują najlepiej.









Po zapoznaniu się z piramidą zdrowego żywienia, wiemy które produkty są zdrowe, a czego powinniśmy unikać w naszej diecie. Okazało się, że jeść zdrowo znaczy smacznie.




Dzień zdrowego odżywiania w klasie 2c

Dnia 6 października 2014r. uczniowie klasy 2c przygotowywali podczas zajęć II śniadanie w postaci zdrowych kanapek.



Dodatkiem do niego była szklanka soku, wyciśniętego ze świeżych pomarańczy. W czasie oglądania prezentacji uczniowie przekonali się, jak ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu jest I i II śniadanie.

Młodzi specjaliści od zdrowego żywienia z wielką chęcią i zaangażowaniem przystąpili potem do układania swoich własnych „zdrowych talerzy”, ponieważ za najbardziej apetyczny talerz była przewidziana nagroda.



Spośród wszystkich prac wyróżniono pięć.







Nagrodzeni uczniowie otrzymali w nagrodę zdrowe batoniki.





Po dekoracji zwycięzców nastąpiła wspólna degustacja konkursowych przysmaków.





Zajęcia kulinarne w klasie 3c

W dniu dzisiejszym - 02.10.2014r. - zapachniało w naszej klasie, niestety nie wiosną, ale również przyjemną owocową nutką. Na podsumowanie cyklu lekcji poświęconych pracy rolnika, sadownika postanowiliśmy wykonać coś na miarę naszych możliwości. Po krótkim wstępie naszej pani (nie obyło się oczywiście bez umycia rąk) podzieliliśmy się na grupy i przystąpiliśmy do pracy.



Stoły zapełniły się pysznościami. Królowały nasze jabłka, sery, winogrona, no i coś konkretnego dla naszych chłopaków.

Po podziale na grupy zadaniowe praca ruszyła. Najliczniejsza grupa kroiła sery i wędlinkę, nasz Daniel skracał szaszłykowe patyczki, a jeszcze inni kończyli „jeżyki”.





Na efekty nie trzeba było długo czekać. Zobaczcie sami.



Na zdrowie - życzy klasa 3c wraz z wychowawcą.